Wij willen jullie bedanken…
Willen. Gebruik jij dit woord onbewust in je teksten? Je maakt je tekst er onnodig lang zwak en stroperig mee. Toch zag ik het vandaag weer vaak voorbij komen in een concepttekst van iemand. Wat is een beter alternatief?
Wij willen jullie bedanken…
De projectgroep wil beginnen met…
Namens het team wil ik je feliciteren met…
‘Willen’ is een hulpwerkwoord. Hulpwerkwoorden voegen een betekenis toe aan een handelend werkwoord. Voorbeelden zijn: willen, gaan, kunnen, zullen, lijken, hoeven, moeten, mogen… Ze zijn best handig, vooral in onze spreektaal: “Ik wil dit even gaan kopiëren, hoor!”
Specifiek met ‘willen’ is iets grappigs aan de hand. De Encyclopedie geeft er diverse betekenissen aan die neerkomen op: een voornemen, het uiten van een verlangen. Als je dit woord in een tekst gebruikt, is het moment dat je de tekst schrijft anders dan het moment dat de lezer ’t leest. Jouw voornemen is dan vaak dus al achterhaald! Oftewel, willen is niet meer van toepassing. En dus: ik wil je feliciteren? Ehm… nou… Doe ’t dan!
Een tweede reden om niet al te scheutig te zijn met hulpwerkwoorden in het algemeen en ‘willen’ in het bijzonder in een tekst: ze geven geen handeling aan. Je krijgt daardoor weinig ‘vaart’ en veel stroperigheid in je tekst krijgt. En dat leest lastig. Gelukkig kun je hulpwerkwoorden vaak gewoon weglaten; het verandert dan aan de betekenis niet erg veel. Maar, je moet hier wel even bewust je aandacht op richten als je met je tekst bezig bent! Dus, schrijf liever:
Wij danken jullie voor…
De projectgroep begint met…
Namens het team feliciteer ik je met…
Zo houd je je teksten krachtig, actief en helder. Je laat de werkwoorden mooi werken; dat leest een stuk prettiger!
PS 1 Liefhebbers, kijk even op https://nl.wikipedia.org/wiki/Hulpwerkwoord
Hoi Esther,
Bedankt. Top, inderdaad klinkt het beter.
Greetz,
Rosita
goed stuk, even een nadenkertje.
Bedankt hiervoor, in plaats van ik wil je hiervoor bedanken.
Men vertelt mij dat ik vaak mooie woorden gebruikt, nu kan ik mijn zinnen helder maken.
groet
Kerima