Trainingsprogramma

Verdubbel je schrijfsucces

Leer stap voor stap makkelijker betere teksten te schrijven voor je werk!

Moeten je voor je werk regelmatig teksten schrijven?

e-mails, blogs, webteksten, brieven, voorstellen, adviezen, rapportages, plannen, artikelen, offertes en/of verslagen…

En denk je vaak van:

|

Ik schuif dat schrijven altijd voor me uit, ik vind ’t moeilijk om te beginnen.

|

Er zit van alles in m’n hoofd, maar ik krijg die tekst niet gestructureerd op papier.

|

Mijn teksten zijn vaak te lang/te ambtelijk/te onbegrijpelijk/…

“Zakelijk schrijven

is te leren!”

Stel je voor dat jij leert hoe je teksten voor je werk sneller en makkelijker op papier krijgt?

Met de training Verdubbel je Schrijfsucces

leer je schrijfvaardigheden 

waar je de rest van je loopbaan voordeel van hebt!

Je krijgt antwoord op vragen als:

$

Wat zijn de oorzaken van veel schrijfdilemma’s en hoe kun je die voorkomen?

$

Wat zijn jouw schrijfblokkades en hoe ga je hier slim mee om, zodat je meer vrijheid en plezier aan schrijven beleeft?

$

Hoe kom je stap voor stap tot een heldere, compacte, begrijpelijke en overzichtelijke tekst die jouw lezer graag leest?

$

Hoe schrijf je slim een tekst waar je al langer tegenaan hikt omdat je niet weet hoe je moet beginnen?

$

Welke schrijftrucs kun je toepassen op je tekst, zodat die lekker leesbaar wordt en je ook echt trots bent als je tekst af is?

$

Hoe kom je samen met collega’s tot één gezamelijke tekst? Oftewel: hoe pak je het schrijfproces aan van een tekst waar meer mensen zich bij betrokken voelen?

$

Hoe vraag je handig feedback op een tekst, zodat je de reactie krijgt waar je wat mee kunt en je tekst ook echt van opknapt?

$

Wat houdt ‘schrijven op B1-niveau’ in en wanneer gebruik je dit?

$

Waaraan voldoet een wervende offerte, bruikbare rapportage of gespreksverslag, overtuigend advies, inspirerend blog of column, pakkende webtekst, aantrekkelijk artikel, overzichtelijk plan van aanpak of begrijpelijke brief of e-mail?

Deze schrijftraining heeft mij gesterkt in mijn schrijfproces: ik ben minder angstig voor schrijfopdrachten, ga er luchtiger mee om en vind het nu zelfs stiekem leuk om te doen. Het heeft me zekerder gemaakt en ik durf te dromen over een volgende stap in mijn carrière.

Nogmaals dank, Esther!

Faria Razab-Sekh

Ik schreef te lange teksten en bleef ze maar veranderen waardoor het veel tijd kostte. Al na een paar lessen ontdekte ik dat dit vooral door mijn aanpak kwam. Doordat ik mijn schrijfproces nu meer in stappen doe, zijn ze meer gestructureerd en m’n teksten vooral ook korter! Ook weet ik nu beter hoe ik vanuit het niets een tekst moet opzetten.

Ik ben er echt over gaan nadenken, kan allerlei tips en tricks gebruiken en ja, ook al collega’s erop wijzen ;-). 

Ron Klaassen

Ik vind dit een heel handig format. Ik heb niet zo heel veel tijd en op deze manier kan ik een les doen op het moment dat het mij schikt. En de lessen zijn heel erg afwisselend van opzet: filmpjes, tekstjes, opdrachtjes. Je floept er heel gemakkelijk doorheen zonder dat de aandacht verslapt. De hand-outs vond ik ook heel erg handig en heb ze allemaal opgeslagen.

Annelies Smilde

Wat dacht je van…

minder uitstellen

omdat jij manieren kent hoe jij handig start met het schrijven van jouw tekst en jouw schrijfproces beter kunt plannen.

Tijd overhouden

doordat je een slimme aanpak hebt geleerd om jouw gedachten over de tekst (en die van je collega’s) compact en gestructureerd op papier te krijgen.

Plezier en trots voelen

door de kennis die je hebt van wat er komt kijken bij het schrijven van een lekker leesbare tekst waardoor je tot een toptekst komt en je je zekerder voelt over jouw eigen schrijfvaardigheden.

Enthousiaste lezers aantrekken

omdat jij vele schrijftrucs kent hoe je compacte, toegankelijke, begrijpelijk, overtuigende en eigentijdse teksten maakt.

Het maakt niet uit in welke functie

of branche je werkt…

Mensen die tot nu toe deelnamen aan Verdubbel je Schrijfsucces waren bijvoorbeeld projectleider, coach, adviseur, ondernemer, jeugdwerker, beheerder, consultant, financial controller, teamleider, OR-lid, schooldirecteur, communicatiemedewerker, kwaliteitsfunctionaris, coördinator, jurist, secretaresse, ICT-specialist, beleidsmedewerker of ingenieur…

Deze schrijftraining is bedoeld voor (teams van) professionals die voor hun functie regelmatig teksten willen of moeten schrijven, hierin willen verbeteren en zich zekerder willen voelen.

En vooral:

Dat je hoopt dat de lezer na het lezen van jouw tekst iets weet, iets vindt of vooral: iets gaat doen!

Wat leer je? En hoe?

Met de blended trainingsopzet van Verdubbel je Schrijfsucces leer je hoe je jouw schrijfproces handig inricht, jouw teksten lekker leesbaar maakt, waardoor je met jouw tekst meer bereikt.

De online trainingsomgeving is de basis van waaruit je leert, reflecteert, oefent, uitprobeert, werkt en ontdekt. In de live trainingssessies oefenen en verdiepen we, pakken we team-schrijfkwesties op en maken we afspraken om de tekstkwaliteit en het schrijfplezier te vergroten.

Uit welke schrijflessen bestaat de online training?

$

Introductieles

In deze les geef ik je verschillende succesfactoren mee om zoveel mogelijk rendement uit jouw trainingsperiode te halen.

$

Les 1: Waarom schrijven vaak mis gaat

Schrijven is en blijft een complexe activiteit. Maar jawel, het is te leren! Je ontdekt in welke schrijfvalkuilen veel professionals stappen, tot welk schrijverstype jij behoort en hoe jij schrijven voor jezelf moeilijk maakt

$

Les 2: Slimme strategie voor het bouwen van lekker leesbare teksten

Vijf fases: die staan aan de basis van een gezond schrijfproces. Dus, hoe kom je van alles dat in je hoofd zit naar een compacte, heldere tekst op papier? Of in je scherm natuurlijk.

$

Les 3: Fase 1 - Bepaal de context

Voordat je ook maar één letter op papier zet, leidt de eerste stap van het 5-fasenmodel jou door enkele beslissingen die je moet nemen, nog voordat je maar één letter op het papier hebt.

$

Les 4: Fase 2 - Bepaal je boodschap

Met of direct na fase 1 verdiep je je ook in de inhoud van je tekst. Hoe? Je krijgt manieren aangereikt om jouw gedachten over de tekst kernachtig en gestructureerd uit je hoofd te krijgen. Wist je dat je na fase 2 al 40% van je tekst hebt staan?

 

$

Les 5: Fase 3 - Niet miepen maar typen

Het moment is daar: je mag een eerste concept aan je scherm toevertrouwen. Sluit je op, sluit je af en… schrijf! In deze les krijg je daar handige tips voor. Natuurlijk mag je dit direct doen voor jouw eigen tekst die je mogelijk toch al moest schrijven.

$

Les 6: Fase 4 - Maak je tekst communicatief

Je ontdekt ruim twintig schrijftrucs die jij op tekst-, alinea-, zins- en zelfs woordniveau kunt inzetten om jouw tekst lekker leesbaar te krijgen. Ook krijg je aanwijzgingen hoe je slim feedback op jouw tekst vraagt, zodat je je tekst echt beter maakt.

$

Les 7: Fase 5 - Maak je tekst definitief

In deze laatste fase zie je wat je moet doen om de laatste puntjes op de i te zetten, zodat jouw tekst correct en verzorgd de deur uit gaat.

$

Les 8: Bijzonderheden per tekstsoort

Bepaalde typen teksten hebben aparte aandachtspunten. Je vindt ze in deze les voor bijvoorbeeld een column, het artikel, de rapportage, offerte, adviestekst, notulen en gespreksverslagen en het blog.

$

Nog meer leren?

Ook geef ik je al mijn boekentips en nuttige websites om zelf nog verder op onderzoek uit te gaan en je nog verder te verdiepen in de onderwerpen die voor jou relevant zijn.

De training heeft mij handvatten gegeven om steeds beter te schrijven. Online trainen vind ik echt fijner dan gedacht: je bepaalt je eigen tempo en door de afwisseling aan tekst, video’s, opdrachten en vragen!

Elza

De combinatie van tekst en video’s vind ik prettig. Ook dat je gewoon tussentijds kan stoppen om het even te laten rusten of iets anders te doen. Altijd leuk Esther op de video te zien :-)! Groet, Frits

Frits

Ik merk al meer structuur in mijn hoofd en zelfvertrouwen ermee aan de slag te gaan. Ik krijg daardoor meer rust en ben veel bewuster bezig met de lezer van de tekst.

Brigitte

Wat is de prijs?

Vanuit jouw of jullie vraag maak ik een voorstel. Afhankelijk van de opzet van de training wordt de prijs bepaald.

Twijfel je nog? Check dan of jij het volgende herkent…

 

 

Zou jij:

N

makkelijker willen beginnen met het schrijven van een advies, rapportage, e-mail, webtekst, blog of… ?

N

je zekerder willen voelen over jouw eigen schrijfvaardigheden?

N

je volle hoofd met gedachten over jouw tekst makkelijker ‘op papier’ willen krijgen?

N

tijd willen besparen met jouw schrijftaak en dit makkelijker plannen?

N

jouw gedachten en daarmee ook je tekst logisch gestructureerd krijgen?

N

begrijpelijker en eigentijdser schrijven waardoor jouw lezers minder snel afhaken?

N

meer overtuigingskracht in jouw teksten krijgen zodat jouw lezers enthousiast worden van wat je voorstelt?

N

meer voldoening en werkplezier willen halen uit schrijven en trots zijn op het resultaat?

Herken je veel wensen van hierboven?

Dan is Verdubbel je Schrijfsucces! zeker iets voor jou of jullie.

Mail gerust je vraag naar contact@succesprofessional.nl.

Veelgestelde vragen

Hoe technisch moet ik zijn om het online trainingsprogramma te doorlopen?

Het online trainingsprogramma staat in de overzichtelijke online leeromgeving van SuccesProfessional. Op het moment dat je hebt betaald, krijg je direct een bevestiging in je mailbox. Ook krijg je direct erna een e-mail waar in staat hoe jij je kunt registreren met een zelfgekozen mailadres waarop jij de e-mails wilt ontvangen en een zelfgekozen wachtwoord. Vrij simpel.

Hoeveel tijd ben ik ongeveer kwijt aan het online trainingsprogramma?

Oef, dat is een lastige vraag. Ik schat in dat je er per online les zo’n twee à drie uur aan zult besteden. De eerste tien weken ontvang je telkens een nieuwe les. Maar je bent natuurlijk helemaal vrij om zelf te bepalen wanneer je welke les doorloopt. Wel raad ik je aan de volgorde van de lessen een beetje aan te houden.

Bij teamtrainingen combineren we de online training met twee of drie groepssessies van half tot anderhalf dagdeel met tussentijdse ontmoetingen met een of twee buddy-collega’s. En daarnaast ben je natuurlijk bezig met het schrijven van jouw tekst(en), om alle tips te toe te passen bij het schrijven van teksten voor jouw werk of onderneming. Maar… eigenlijk kun je dit natuurlijk als ‘werktijd’ beschouwen die je anders ook kwijt was geweest.

Maargoed het blijft een schatting: de één is natuurlijk al schrijfvaardiger of heeft meer ‘feeling’ voor schrijven dan een ander. De één heeft overwegend lange, complexe teksten om te schrijven, de ander schrijft vooral kortere e-mails of adviezen. De één heeft alle tijd, bij de ander is dat beperkt. Reken in ieder geval op een inspirerend trainingstraject van zo’n vier maanden waarbij je werken en leren combineert. 

Is deze training in-company of los mogelijk?

Inmiddels richt ik mij overwegend nog op het trainen en begeleiden van groepen professionals die voor een organisatie werken. Heb je belangstelling om met een paar collega’s van jouw team of jouw organisatie een schrijftraining te organiseren? Neem in dat geval gerust contact met me op. Jaarlijks heb ik namelijk ruimte voor enkele in-company schrijftrainingen. We voeren dan eerst telefonisch of online een intakegesprek waarvan ik een voorstel maak op papier. Zo kun jij intern overleggen of dat voorstel past bij jullie wensen. Wil je deze online training écht graag individueel volgen, benader me dan even via het contactformulier, dan kijk ik wat ik voor je kan betekenen.

Wat zeggen andere deelnemers?

Al honderden professionals gingen je voor. Ik durf te garanderen dat iedereen echt heeft gemerkt dat zij vaardiger zijn geworden in het bouwen en lekker leesbaar maken van teksten. Hier zie je nog een greep uit de reacties op de schrijftrainingen die ik de afgelopen jaren gaf:

 • Het is fijn dat de online schrijftraining in delen is geknipt, dan blijft het behapbaar.
 • Ik vind het prettig dat er ook interactie is tussen de deelnemer en Esther. Doordat Esther reageert op vragen en antwoord en verduidelijking geeft.
 • Het gebruik van filmpjes vind ik prettig. Het maakt het wat persoonlijker. Verder is het allemaal zeer duidelijk en overzichtelijk.
 • De afwisseling en het tempo vind ik prettig. Zo is het goed te combineren met het werk. En geeft tijd om zaken te laten bezinken.
 • Ik vind het prettig dat je de training op elk moment zelf kan inplannen in je agenda.
 • Het zijn korte lessen met een afwisseling van lezen, kijken en doen.
 • Fijn dat er de mogelijkheid om alles online in je eigen tempo te kunnen doen. Dat je direct aan de slag kan met hen geen wat je leert in de filmpjes.
 • Ik vind de opzet fijn en de stappen helder. Het is duidelijk, ik vind jouw stijl van presenteren prettig en dat helpt in mijn proces.
 • Ik vind het heel prettig om alle tips en trucs te horen/lezen. Hierdoor sta je even stil bij het schrijven van een tekst en word je weer bewust van datgene waar het om draait bij het schrijven van een tekst.
 • Het programma en de video’s zijn heel helder. goede opbouw, structuur en tips. Daarnaast heel stimulerend. Het echt schrijfwerk moet nog wel beginnen! Haha!
 • De korte stukjes tekst (afwisseling met video, kort, krachtig) blijft goed ‘hangen’.
 • Ik durf nu meer om feedback bij collega’s te vragen en mijn teksten worden er echt beter van.
 • Ik heb weer meer focus op de centrale boodschap en gun mezelf meer tijd om een goede brief neer te zetten. Het hoeft niet in één keer te staan en ik weet nu beter wanneer hij goed genoeg is.
 • Ik ben me veel meer bewust geworden van wat er komt kijken bij het schijven van een tekst.
 • Jawel, ik schrijf actiever en probeer het van tevoren ook meer te structureren. Ook let ik meer op de juiste lengte van zinnen, alinea’s, enzovoort. Fijn!
 • Ik kijk er nu positiever tegenaan en heb er meer zin in. Ook fijn om te beseffen dat het allemaal heel menselijk is en ik niet de enige ben die schrijven moeilijk vond.
 • De afgelopen maanden had ik veel schrijfwerk op het werk en ik neem de tips zoveel mogelijk mee. Het helpt mij goed op weg en ook goed te starten. Met wat minder twijfels begin ik en ik heb minder last van beperkende gedachten.
 • Mindmap is OK! Nooit op deze manier gewerkt. Ik begin altijd maar met schrijven. Ook het beknopt formuleren van het kernprobleem aan het begin van het schrijven, creëert overzicht.
 • Ik denk veel bewuster na, vooraf als ik ga schrijven en tijdens het schrijven. Ik probeer dicht bij mijn doel te blijven. Ik ben mij zelf bewust welke schrijfstijl bij mij past.
 • Ja, ik heb er al meer plezier in! Ik ga er luchtiger mee om en voel me minder onzeker over mezelf.

 

“Ik schrijf nu veel bewuster, bijvoorbeeld dat ik kies voor mijn schrijfstijl en vooraf veel beter nadenk over de opbouw. Ook heb ik goeie tips gekregen om helder en eigentijds te schrijven.

Er waren mooie, inspirerende voorbeelden waardoor ik nu weer verder kan. Schrijven geeft nu energie in plaats van weerstand: schrijven is weer leuk!

Het was een goede opzet van de in-companytraining, goed voorbereid en goed ingespeeld op actuele vragen. Esther, je bent helder, duidelijk en creatief. Dank je!

Ik weet nu hoe ik een tekst kan voorbereiden: hoe zet ik een structuur op, wat is belangrijk om wel/niet te noemen, hoe schrijf ik zodanig iets op dat het lekker leest? 

Ik liep er tegenaan dat ik soms slecht kon starten met een tekst. Met het bouwplan van fase 1 en 2 kan ik nu structuur geven aan de opzet van m’n tekst. Erg fijn.

Mijn denkproces voordat ik een tekst ga schrijven is veranderd. Daarmee is het voorbereiden van het schrijven van een tekst zeer geoptimaliseerd.