Verdubbel je Presentatiesucces!

 

Sta jij wel eens voor een groep? Om een presentatie te geven, een workshop te leiden of een training te verzorgen? Of misschien voor een pitch of de presentatie van een offerte?

Tja…

Enkele professionals smullen ervan. Maar bij vele anderen is soms alleen het woord al genoeg om het zweet uit te laten breken. Terwijl je er in veel functies niet aan ontkomt. De professionals in mijn trainingen gaven vaak dingen aan als:

 • Ik zóu eigenlijk vaker moeten presenteren, maar ik durf het gewoon niet!
 • Ehm, mijn voorbereiding bestaat eigenlijk vooral uit het maken van sheets in PowerPoint.
 • Die eerste minuut! Daar zie ik altijd zó tegenop…
 • Mijn publiek raken, dat zou ik graag willen!
 • En als ik nou het antwoord niet weet… wat dan?
 • Esther, hoe krijg ik energie in die groep?

Misschien herken je er iets in?

Presenteren staat wereldwijd op de tweede plek van de meest spannende dingen om te doen. Dat jij hier dus mee ploetert of het misschien zelfs vermijdt, is niet raar. Je hebt vaak weinig tijd om voor te bereiden, voelt spanning en peinst er al dagen over hoe je het eens gaat aanpakken. Maar ook: Hoe ga je om met de reacties van je publiek? Hoe sta je erbij? Hoe klinkt je stem? Hoe gebruik je de audio-visuele middelen? Er komt nogal wat bij kijken!

Boeiend presenteren is dus een vak op zich. Velen presenteren op de automatische piloot. Omdat ze het altijd zo doen. Of ze denken dat het zo hoort. Ik merk vaak dat het een kwestie is van PowerPoint openen en je verhaal in een voor jou logische volgorde gieten. Maar ai… In 9 van de 10 gevallen levert dit helaas niet de meest boeiende presentaties op!

Het loont dus de moeite één keer een goeie basis te leggen om presenteren onder de knie te krijgen. Want: een presentatie verzorgen voor vakgenoten of juist onbekenden, een workshop of training geven om kennis te delen en meningen samen te brengen, een praatje houden in een vergadering, een pitch te geven om een dienst of product aan te prijzen; voor velen hoort het er gewoon bij.

En na 20 jaar presentatietrainingen geven en verschillende TED-sprekers coachen weet ik: iedereen kan een boeiende presentatie bouwen. Als je maar de juiste spelregels volgt. Slimme trucs toepast.

Zelf heb ik een flink leerproces als presentator afgelegd. Vast net als jij startte ik ooit op de basisschool met een ouderwetse, klassieke spreekbeurt. Ik herinner het me nog goed: één ging over ‘dennenbomen’. Jawel, het was de klassieke monoloog over sparren, larixen en dennen. En natuurlijk over dennenappels, enkele en dubbele naalden, en zo meer…

Eenmaal aan de studie moest ook ik wel eens een paper toelichten. In mijn eerste baan als beleidsmedewerker mocht ik gastcolleges geven op Hogescholen. Toen ben ik eigenlijk pas écht gaan bewust gaan nadenken hoe ik die studenten bij mijn onderwerp kon betrekken. Maar, puur op intuïtie eerlijk gezegd.

En in 2000 startte ik als communicatietrainer. Na een paar weken inwerktermijn mocht ik ‘aan de bak’! Mijn eerste training? Helder en Boeiend Presenteren met zes deelnemers. Ik was 28, de oudste was 54… Maar verrek, iedereen had wat aan mijn zorgvuldig verzamelde tips!

En nu, bijna 20 jaar trainingservaring en ruim 1000 deelnemers verder, geniet ik nog steeds van de resultaten die deelnemers altijd weer boeken met presentatietrainingen. Ongelooflijk wat een power er in professionals zit, als zij de trucs en spelregels van boeiend presenteren toepassen!

In het blended trainingsprogramma ‘Verdubbel je Presentatiesucces!’ krijg je:

 • zes maanden toegang tot de online leeromgeving van SuccesProfessionals met zo’n 40 nuttige video’s, handouts en opdrachten. Al mijn kennis en ervaring van de afgelopen 20 jaar heb ik hierin voor jou overzichtelijk gebundeld. Je krijgt om de week een les en zo leid ik je stap voor stap door alle trainingsstof heen.
 • mijn coaching via de antwoorden die je geeft en 7×24 de mogelijkheid om mij online je vragen voor te leggen.
 • een individuele coachingssessie met mij waar we samen een presentatie of training voorbereiden die jij wilt geven.
 • een trainingsdag waar je de kans krijgt om jouw presentatie of training(sonderdeel) eens te geven voor ‘live’ publiek. Je ontdekt zo waar jouw presentatiekracht en – valkuilen liggen. En uiteraard helpen we je om deze aan te scherpen; we geven je een berg concrete tips hoe jij jouw presentatie kunt verbeteren.

Je ziet het: deze combinatie van online en ‘live’ leren maken er een heuse ‘blended’ training van. De ervaring leert dat deze manier van leren zeer effectief werkt.

Annelies Voogt, adviseur Bodem bij Tauw.

In dit trainingsprogramma ‘Verdubbel je Presentatiesucces!’ leer je:

 • hoe je gegarandeerd een boeiende presentatie in elkaar zet.
 • wat je kunt doen om jouw presentatie echt aan te laten sluiten bij jouw publiek.
 • hoe je omgaat met spanning voor, tijdens en na jouw presentatie.
 • hoe jij jouw stem, houding en mimiek kunt inzetten om overtuigend over te komen.
 • welke werkvormen je kunt inzetten zodat je een levendige presentatie verzorgt waarmee je bewondering oogst bij je publiek.
 • welke audiovisuele media je kunt gebruiken (en hoe!).
 • welke reacties je kunt verwachten uit het publiek en natuurlijk hoe je daarmee omgaat.
 • de spelregels van bijzondere presentatievormen, zoals: de workshop, een TED-talk, een pitch, webinar en een training.

Joost van den Bulk, watertechnoloog. 

De kosten voor dit totale trainingsprogramma zijn EUR 1.097,– (exclusief btw). Wil je ook bereiken wat Annelies en Joost hebben bereikt? Meld je dan aan voor dit unieke blended trainingsprogramma ‘Verdubbel je Presentatiesucces!’. Je kunt starten wanneer je maar wilt. Leuk als je erbij bent!