Ben jij een perfectionist? En gebeurt het jou ook dat je helemaal opgaat in het perfectioneren van een tekst? Of dat je niet kunt stoppen met de voorbereiding van je presentatie? Ik merkte het zelf in ieder geval bij de totstandkoming van deze website. Brrrr!

Terwijl ik dit opschrijf realiseer ik me dat het monster dat ‘Perfectionisme’ heet in me is gekropen, net als vele professionals overkomt. Oftewel, ik vind het moeilijk een punt te zetten, genoegen te nemen met blog- en siteteksten of foto’s en vind ’t gewoon hartstikke spannend om echt ‘life’ te gaan!

Maar gelukkig, als we ons er eenmaal bewust van zijn, is de helft van de oplossing binnen handbereik. Welke vijf tips helpen ons met die andere helft?

  1. Elimineer je neiging tot perfectie met kritische of juist rustgevende zinnetjes die je tegen jezelf hardop zegt, zoals: “Hoho, goed is echt goed genoeg, hoor!” of “Rustig maar, mensen zullen me straks echt niet opeten…”. Doe dit direct als je merkt dat je te lang zit te peinzen en te ploeteren en hou zo de vaart en flow erin.
  2. Bepaal de kernboodschap van je  tekst of presentatie en beschouw de rest als fraaie franje er omheen.
  3. Beoordeel jezelf op de resultaten die je aflevert, op je gedrag en acties. Niet op je wijze gedachten, vele ideeën of goede intenties. Dus liever: hup, wéér een mooie presentatie gegeven, weer een mooie tekst geproduceerd of… weer een blog geschreven! In plaats van: Ik heb het voornemen om binnenkort… enzovoort.
  4. Beschouw jouw tekst of presentatie niet als doel op zich, maar als middel. Met dit middel probeer je in contact te komen met je publiek of lezer(s) en dáár wil je graag iets bereiken en daarvoor zijn meerdere wegen naar Rome, vast niet dit ene middel.
  5. Zoek hulp en vraag bijvoorbeeld een collega om feedback. Geef dan vooraf concreet aan waarover je vooral nog onzeker bent. Grote kans dat die hulp jou een grotere boost naar een afronding geeft, dan wanneer je in je eentje blijft ploeteren.

Overigens, om de kans aanzienlijk te vergroten dat wát je aan presentatie of tekst hebt gefabriceerd redelijk goed is, is een goed bouwplan van groot belang. Hierover later meer… Voor nu is het moment daar… ik stop met deze blog en bijbehorende foto. Hup, de lucht in ermee!

Hoe zit jouw perfectionisme in de weg en hoe ga jij daarmee om?
Of, wat zijn je ervaringen met het toepassen van een tip van hierboven?
Reageer gerust op deze blog: ik ben benieuwd!