Ken je publiek

Of je nu een advies of offerte schrijft, een pitch voorbereidt of een presentatie aan collega’s geeft: ken je publiek. Wéét tegen wie je het hebt of voor wie je schrijft. Alleen op die manier kun je jouw boodschap het beste overbrengen. Wat die boodschap ook is.

Klinkt logisch toch, weten wie er letterlijk of figuurlijk tegenover je zit? Toch merk ik dat hier vaak winst te behalen is. Omdat je bijvoorbeeld zó bezig bent met de inhoud, dat je vergeet aan wie je die boodschap vertelt of voor wie je die op papier zet.

Overtuigend ‘klikken’ is cruciaal

Tuurlijk, het is ook spannend. Een presentatie geven of offerte schrijven waarmee jij die grote opdracht mag binnenhalen of waarin jij de klant mag overtuigen van jullie advies. Maar kun je die boodschap, hoe prachtig die ook is, goed overbrengen als er geen ‘klik’ is met publiek? Als je niet weet wie je wilt (of moet) overtuigen?

Ik denk van niet. Misschien ben je zelf weleens bij een workshop of congres geweest waarbij het onderwerp je eigenlijk nét níet aansprak. Maar vooral, waar de presentator zijn of haar onderwerp niet in jouw belevingswereld plaatste. Dan haak je af. Je verliest je aandacht en je gedachten dwalen weg. Vanuit jouw kant gezien werd je niet ‘geklikt’ met het onderwerp. Wat voor gesproken tekst geldt, gaat ook op voor geschreven tekst; als de ‘verteller’ jou niet meeneemt in zijn verhaal vraag je je al snel af: ”Waar gaat dit heen?”

De klik maken met je publiek is cruciaal. Waarom? Omdat zij dan merken dat je hun taal spreekt – of schrijft. Omdat je dan aansluit bij wat hen bezighoudt. Omdat ze zich herkennen in jou, in jouw boodschap. Alleen dán overtuig je. Het dwingt respect af en het luistert of leest veel prettiger wanneer jij expliciet laat merken dat je je echt in hen hebt verdiept. Communicatie is aandacht, persoonlijke aandacht… en daarmee heb je dan al je eerste punten gescoord!

Hooggeëerd publiek

Dus: Zorg dat je je inleeft in jouw (lezers)publiek voordat je je op de inhoud stort. Hoe? Simpel, door je in hen te verplaatsen en jezelf, met het onderwerp in gedachten, vragen te stellen als:

  • Hoe denken zij?
  • Hoe voelen zij zich?
  • Wat weten ze al en wat nog niet?
  • Waar ligt hun behoefte?

Misschien ken je je publiek al of vind je informatie op internet of de website van het bedrijf. Vraag ’t eens na bij één van je collega’s. Of trek gewoon de stoute schoenen aan en zoek contact met degene die jou gevraagd heeft een presentatie te geven of een tekst te maken. Durf van tevoren om die belangrijke informatie te vragen. Gewoon doen, want zo vergroot je de kans dat jouw presentatie of tekst goed wordt ontvangen.

Voorkom dus dat jouw (lezers)publiek gaat dwalen en geen klik met jouw onderwerp en dus met jou kan maken. Maak contact. In ieder geval door je van tevoren goed in hen te verplaatsen en te verdiepen. Maar er is meer… Hoe de ‘klik-techniek’ precies werkt, lees je in mijn volgende blog!