Wie of wat vind jij een krachtige, overtuigende presentator? Waarmee maakt iemand een prettige indruk op jou? Er blijken drie middelen bepalend voor de mate van jouw overtuigingskracht.

1.      Stiltes
Hoe paradoxaal het ook klinkt: de stilte behoort tot een krachtig, zo niet het krachtigste middel om te presenteren. Zowel bij je opkomst, de opening alsook verderop in je verhaal. Zeker voor mensen die de neiging hebben vrij snel te spreken, is de stilte een weldaad voor hun presentatie en hun publiek. Ook voor henzelf overigens. Functionele stiltes zijn mooi om de spanning op te bouwen. Zorg er wel voor dat je het niet overdrijft, anders kan het teveel overkomen als aangeleerde ‘truc’.

2.      Oogcontact
Iedereen wil – letterlijk en figuurlijk – gezien worden. Kijk daarom rustig de zaal in: links, rechts, achterin en voorin. En kijk mensen echt ‘in’ de ogen. Maak zo contact. Zo dwing je aandacht af. Publieksleden voelen zich immers aangekeken en zo bijna ook aangesproken. Bovendien is het waardevol om de mensen tegenover je op deze manier wat in de gaten te houden: zitten ze te geeuwen, zie je enthousiasme, heeft iemand een vraag of een andere mening? Door mensen echt aan te kijken, zie je het allemaal en kun je er wat mee.

3.      Glimlach
Een glimlach is een uitstekende en eenvoudige manier om in alle talen ‘Goeiendag’ te zeggen. Oftewel:

“The shortest distance between two people is a smile”

Aldus de Deense komiek Victor Borge. Het verzacht je uitstraling. Ook maakt het je stem aantrekkelijker, wat zelfs ook werkt door de telefoon. Een spreker die glimlacht bouwt hier zoveel meer krediet mee op, meer dan wanneer je neutraliteit of zelfs somberheid uitstraalt.

Als je presenteert doe je er goed aan om vooral aan het begin bewust deze drie krachtige non-verbale communicatiemiddelen in te zetten. Bewust, omdat de spanning bij de start vaak het grootst is. En daardoor schiet je lichaam onbewust in een reflexhouding van vechten, vluchten of bevriezen. Deze houding is natuurlijk niet direct de meest overtuigende. Met stiltes, oogcontact en een glimlach creëer je meer sympathie bij jouw toehoorders.

Welke presentatiemiddelen maken jouw presentatie krachtig? Leuk als je hieronder een reactie achterlaat!